You are currently viewing Trenduri și statistici în social media adunate de la Webstock

Trenduri și statistici în social media adunate de la Webstock

Pe 7 octombrie am avut o zi plină de social media, creativitate, networking și oameni cu experiențe și proiecte care m-au inspirat și m-au motivat. Webstock este cel mai mare eveniment de social media și comunicare online din România, iar anul acesta organizatorii au împărțit programul în 4 scene tematice: Inspiration Stage, Creators Stage, New Trends Stage și Strategy Stage, astfel încât am făcut slalom de la o scenă la altă, la fel cum treci de pe Facebook, pe Instagram și pe Tiktok dimineața să nu fi ratat informațiile importante de peste noapte. Noroc că au publicat înregistrările pe contul lor de Youtube (vă las un link la sfârșitul articolului). Evident că au fost speakeri care mi-au captat toată atenția și de la care am luat notițe pe care vreau să le împart cu voi.

Ce informații importante am reținut la Webstock?

Dinamica platformelor este foarte interesantă, mai ales atunci când creezi o strategie de comunicare și vrei să alegi rețelele potrivite pentru a atinge publicul tău țintă. Ați postat un video pe Tiktok și a devenit viral? V-ați încercat norocul cu același video pe Instagram Reels, dar n-a mai avut același efect?

Poate rezumatul statisticilor TikTok vs Reels (prezentare realizată de Adina Jipa, fondator Socialinsider, sursă Socialinsider data) vă ajută să înțelegeți mai bine de ce. Înregistrând cea mai mare creștere până în prezent, Tiktok depășește cu 15% numărul de conturi de utilizatori de pe Instagram. Rata de engagement pe Tiktok este de aproximativ 6 ori mai mare decât cea de pe Reels. Acest lucru se datorează și faptului că o componenta importantă a engagement-ului este reprezentată de comentarii, iar TikTok înregistrează cu 44% mai multe comentarii decât Instagram Reels. De asemenea, pe Tiktok se postează de 3 ori mai mult clipuri decât pe Reels, iar unde există mai mult conținut, există și o posibilitate mai mare de a păstra interesul utilizatorilor pe termen lung. Dacă vă gândiți că totuși TikTok nu este platforma unde găsiți publicul țintă sau că este o platformă strict pentru entertainement, poate ar trebui să analizați mai mult această platformă pentru că TikTok este lider în toate categoriile de vârstă, iar interesul utilizatorilor este împărțit în domenii diverse, de la servicii, dispozitive tech, video games, la sport, beauty, travel, education sau food and beverage.  

Chart

Iar ca să rămânem în zona de engagement, Dan Oroș, Head of Marketing la Google, ne-a prezentat câteva cifre importante, cum ar fi faptul că Youtube ajunge la mai mult de 11 milioane de adulți lunar în România (sursă Youtube Internal Data, iunie 2022), ceea ce face din Youtube platforma de video numărul 1 de care românii s-ar despărți cu greu. Utilizatorii Youtube folosesc platforma pentru a face căutări în detaliu despre subiectele care îi pasionează, iar 85% dintre utilizatorii din România recunosc că Youtube îi ajută să facă alegeri în procesul de cumpărare. Nici nu e greu de înțeles această alegere atunci când vloggerii și brandurile câștigă vizibilitate și încredere pe Youtube. În România sunt peste 1.300 de canale au peste 100.000 de abonați și peste 110 de canale au peste 1 milion de abonați. N-ai vrea să fii tu cel care schimbă cifra la 111 de canale cu peste 1 milion de abonați? 😀

Suntem martorii unei evoluții în zona de divertisment, unde cultura pop nu mai este uniformă – este fragmentată și individualizată. Dan Oroș menționează 3 tipuri de creativitate care conduc la această schimbare pe Youtube:

  1. Creativitatea comunității – comunitățile sunt din ce în ce mai influente, iar conversațiile despre cultură au devenit cultură. Aici poate juca un rol important sentimentul de apartenență la un grup și satisfacția de a discuta despre interese comune cu membrii grupului.
  2. Creativitatea multi formatShort videos sau long videos? Răspunsul este ambele! Creatorii de conținut folosesc de multe ori short videos ca un teaser pentru a atrage utilizatorii spre clipurile mai lungi pe care le pot viziona când au mai mult timp.
  3. Creativitatea receptivă – Utilizatorii produc și consumă conținut care le satisface nevoile psihologice și emoționale, fie că vorbim despre un conținut relaxant care să satisfacă nevoia de liniște după o zi grea sau de un conținut care te poartă dincolo de timp și spațiu și îți satisface dorința de evadare și curiozitate. Ar fi bine să nu intrăm in detaliu despre dorința de explorare a locurilor necunoscute pentru că am vizitat deja toată lumea pe Youtube și am o lista lunga de destinații unde vreau să ajung în viitorul apropiat 😀

Să vorbim mai bine despre tendințe actuale!

Memele au devenit acum elemente de bază folosite de către branduri mari. Și pe tine te neliniștește teribil faptul că toți ceilalți se ridică de pe scaun imediat ce aterizează avionul? Atunci ai reacționat deja la conținutul postat de Vola.ro 😊)  Dacă nu ați râs la asta, poate ați râs când ați văzut meme cu Bufnița Duolingo: the Duolingo Owl when it’s a little over 24 hours: beg for your life in spanish! Evident, era un răspuns al aplicației care își asumă faptul că notificările lor sunt agasante.

Aici putem să încadrăm și autoironia pe care branduri precum Ryanair le-au folosit pentru a răspunde reacțiilor negative ale clienților în ceea ce privește serviciile lor. Strategia lor este una trust marketing, adică își asumă serviciile de calitate media prin ideea de low cost / low services: “Ai plătit 10 eur să mergi la Londra. La ce te așteptai? 😊)”

Duolingo

Nostalgia este o altă tendință în creștere, în special în rândul publicului din generația Z. Serios, n-ați avut și voi în buclă pe Youtube Rareș și Olivia Addams – Buchet de trandafiri? Eu încă fredonez…

Și dacă vorbim despre trenduri, putem să vorbim și despre non-trenduri în publicitate (bine, nu a fost ideea mea, Raul Gheba și Alex Coteț s-au prezentat ca fiind foști tineri și experți în non-trenduri și recunosc că este prezentarea care mi-a plăcut cel mai mult de la Webstock 2022). M-am identificat mult cu abordarea lor, consider că este important să fii în pas cu trendurile, să le cunoști și să le aplici atunci când trendurile se potrivesc cu mesajul pe care vrei să-l transmiți și cu obiectivul pe care vrei sa-l atingi. Altfel, urăsc conținutul forțat, o formă fără fond, care se vrea viral urmărind un trend, dar care nu are nimic de transmis. E și mai grav atunci când vorbești despre trenduri pe care nu le-ai experimentat suficient, dar vrei să pari profi și-i vorbești clientului despre opțiunea inovantă de a-l transpune în Metaverse.

Pentru asta, Raul Gheba și Alex Coteț au găsit alternativele: „Care este opusul Metaverse-ului? Universul real! Sunt suficiente povești de spus în lumea reală încât să nu te duci la Metaverse.” Tot ei au găsit o alternativă și pentru influencer marketing. De ce să contactezi un influencer mare, care are multe proiecte în curs cu alte branduri, când poți să-și creezi propriul personaj memorabil care să-ți reprezinte brandul? Asta au făcut ei cu bombardierul de la Maxbet, care a ajuns să se dueleze cu Dorian Popa 😊) Am aflat de la băieți și cum l-au găsit pe celebrul bombardier, lucra la serviciul de pază de la Maxbet. How cool is that?

Batalia titanilor

Aș mai avea multe de povestit de la Webstock, dar vă las cu trendurile și statisticile de mai sus

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe informații de la speakerii Webstock 2022, vă las aici și un link de Youtube, așa cum v-am promit la începutul articolului.

Author:

Lavinia Enache Author

Lavinia Enache

Co-founder SE,
ANC accredited trainer, Digital Communication Specialist, Content Creator and Digital Artist