You are currently viewing Startup Culture, mai mult decât un eveniment
Sartup culture

Startup Culture, mai mult decât un eveniment

Startup Culture este un eveniment de 4 zile care își dorește să reunească actori din ecosistemul mondial de start-up.

4 zile de ateliere, conferințe, succes stories, activități ludice și provocări pentru a construi și a dezvolta mindset-ul de antreprenor și cultura start-up.

Startup Culture este un concept imaginat de Serious Evo acum 4 ani, într-un Airbnb din București, care a fost pus în practică cu succes în Algeria, alături de echipa Makers Lab și prietenii 

Prima ediție a avut loc în mai 2022 în Oran, la Université d’Oran 2 Mohamed Ben Ahmed , unde au participat o sută de studenți are au lucrat timp de 72 ore alături de traineri din Algeria, din Franța și din România. În total, 32 de proiecte au fost prezentate în domeniul turismului, al culturii, al agriculturii, al alimentației și al artizanatului.

Am vrut să mergem dincolo de succesul primei ediții și am răspuns prezent la invitația Makers Lab care au organizat Startup culture bootcamp, în perioada 27 – 30 noiembrie 2022, în complexul Aïn El Turk, Oran. A fost o experiență înainte de toate umană, pentru că dincolo de sesiunile de lucru pentru dezvoltarea ideilor de proiecte #startupornot, am profitat de vederea de la marea mediterană, de bungalouri, de ateliere animate în jurul unui foc de tabără, de jocuri și de seri Startup Got Talent, unde participanții, trainerii și organizatării au avut liber la distracție.

Starup culture

Toate aceste activități ne-au permis să cunoaștem participanții mai bine, am avut ocazia să observăm cum își pun întrebări, cum lucrează, cum evoluează și cum trec prin diferitele etape ale unui antreprenor (motivația, inspirație, îndoieli, demotivație, sclipirea de geniu, decepție, încredere and back in the game). Ne-am distrat, dar am și lucrat astfel încât cele 17 echipe au prezentat niște idei bine conturate cu strategii destul de dezvoltate pentru a fi pune în aplicare. Temele abordate de participanți și activitățile lor se încadrează în domeniile următoare: antreprenoriat social, economie albastră și industrii culturale și creative.

Startup economies

Vă întrebați poate de ce am ales acesto format de « Startup or not ». Pentru că este important să avem un mindset de antreprenor, să înțelegem produsul pe care îl scoatem pe piață, să ne orientăm către publicul nostru, să ne punem în valoare competențele, să ne diferențiem de concurenții noștri și să facem de asemenea diferența între un startup și o întreprindere clasică. Acest lucru este important pentru a stabili ce tip de management să abordăm și ce organisme să contactăm pentru a obține finanțări.

Startup Culture este o formare acccelerată pentru participanți. Aceștia sunt orientați spre ateliere specifice pentru a avansa în proiectul lor de startup sau de întreprindere clasică sau, dacă există potențial în ideile prezentate în prima zi, pot chiar să fie orientați în a transforma ideea de întreprindere clasică în startup. La sfârșitul prezentărilor, toate ideile sunt acceptate și participanții sunt încurajați să își îndeplinească visurile și să se lanseze în aventura antreprenorială.

mindset d’entrepreneur

Suntem fericiți că am profitat de această experiență din rolul de organizator (Nizar Djalal Adnani, co-founder Makers Lab și co-founder Serious Evo) și din rolul de traineri ((Lavinia Enache – trainer Comunicare și Pitch) et (Lamine Talakela – trainer inovație și industrii culturale și creative).

Am fost martorii unui dinamism algerian sprijinit de Ministerul Startup-urilor și al micro întreprinderilor din Algeria și mulțumim cu această ocazie organizatorilor Makers Lab și partenerilor lor: Université d’Oran 2 Mohamed Ben Ahmed, Konrad-Adenauer-Stiftung, Institut français d’Algérie à Oran, Westinnov by idenet, ICOSNET, BePositive – People, Economy, Innovation, Eshra Oran, Creative Touch, Dakart, Pratic power, Eyedea. Le mulțumim de asemenea trainerilor care au dedicat timpul lor participanților cu care au împărtășit din cunoștințele și experiențele lor: Yassine Guerbas (trainer antreprenoriat social și solidar) ; Benoît Guyot (trainer dezvoltare durabilă și economie albastră) Ouidad Bendifallah (trainer business model) ; Akram Zerarka (trainer prototipaj) ; Abdelrahman Saidane (trainer UX design) ; Abdelrahman Harbi (trainer finanțe) ; Amel Drouiche (trainer comunicare). Am învățat lucruri frumoase de la fiecare dintre voi!

Felicitări participanților și sper să continuați cu același entuziasm și să vă bucurați de fiecare etapă din această aventură antreprenorială!

Felicitări echipei de organizare și see you soon !

Lavinia Enache Author

Lavinia Enache

Co-founder SE,
ANC accredited trainer, Digital Communication Specialist, Content Creator and Digital Artist